
Diversiteit en inclusie verdienen continue aandacht, maar hoe houd je dit onderwerp ook dagelijks op het vizier? Hoe zorg je ervoor dat iedereen blijft werken aan een arbeidsmarkt, waarop iedereen dezelfde kansen krijgt? We zetten enkele praktische tools en handige links op een rij.
Tool: De app Diversiteit Loont (Diversiteitschallenge)
Deze app is bedoeld voor medewerkers van uitzendondernemingen. Met behulp van drie sets van vragen leren zij globaal en snel wat discriminatie is en hoe daarmee moet worden omgegaan. De app is een mooie tool voor nieuwe medewerkers, maar is ook een handig middel om de kennis in de organisatie te toetsen. De app is kosteloos voor ABU-leden. Meer informatie vind je hier:
Training: Divers en Inclusief Selecteren (DIS-training)
Deze training is uitermate geschikt voor de zogenoemde kartrekkers binnen de uitzendonderneming. Dit zijn de medewerkers die verantwoordelijk zijn om uitvoering en invulling te geven aan het antidiscriminatiebeleid. Het gaat om een verdiepende training van één dag. Na deze training gaat de medewerker naar huis met een rugzak vol kennis en kan hij of zij daarna een doorvertaling maken binnen de eigen organisatie. De deelnemer ontvangt aan het eind van de training een mini DIS-training met tekst en uitleg. Ook is hij of zij in staat om (complexe) vragen met betrekking tot discriminatie te beantwoorden.
Inschrijving voor deze training kan via de ABU Academy. Acht weken voor de dag van de training gaat de inschrijving open. In de jaarkalender is te vinden welke trainingsdata al staan gepland voor dit jaar. Voor deelname aan de training wordt een kleine bijdrage gevraagd. Klik hier voor meer informatie:
Onderzoek: Eigen mystery calls
ABU-leden staan voor een inclusieve en diverse arbeidsmarkt. Maar een discriminerend verzoek in de praktijk weerleggen, is soms lastig. Om te toetsen of het in de praktijk goed blijft gaan, kunnen ABU-leden bij Excap voordelig en eenvoudig een eigen mystery call-onderzoek afnemen. Is de uitslag goed, dan kun je dit mooie resultaat delen met je medewerkers. Wordt er soms toch meegegaan met een discriminerend verzoek? Dan biedt dit direct een handvat om met elkaar het gesprek aan te gaan en processen te verbeteren. Meer informatie vind je hier:
Inspiratie: ABU-magazine
In de inspiratiegids WerkINclusief. Gelijke kansen voor iedereen wordt dieper ingegaan op de zeven fasen die essentieel zijn voor het creëren van een diverse en inclusieve werkomgeving. Van het stellen van D&I-doelen tot het ondersteunen van divers talent en het ontwikkelen van een inclusieve cultuur. Elke stap van het proces wordt toegelicht door een expert. Daarnaast laten tal van best practices van ABU-leden zien hoe hier in de praktijk invulling aan wordt gegeven.
Andere bronnen
College voor de Rechten van de Mens
Op de website van het College voor de Rechten van de Mens is veel informatie te vinden over discriminatie. Ook kan hier een klacht worden ingediend of melding worden gedaan van discriminatie.
https://www.mensenrechten.nl/
Diversiteit in Bedrijf
Op de website van Diversiteit in Bedrijf (een initiatief van de Sociaal-Economische Raad) is ook veel informatie te vinden over antidiscriminatie, diversiteit en inclusie.
https://www.ser.nl/nl/thema/diversiteitinbedrijf/kennisplatform
“Wij selecteren de beste kandidaat op basis van competenties en vaardigheden en niet op basis van nationaliteit.“
